Random blogs

10-10-2016

The team around the game you play

27-03-2015

Dutch Squash Champion under 17's

04-04-2012

Yips?!

13-07-2012

Doelbewust oefenen in de regen

05-06-2014

Mind Factor Morning(nieuwsbericht!)

04-08-2015

Mind Factor intensive op Crossmoor

26-08-2013

Mind Factor Morning

04-10-2012

Competitie teams & The Mind Factor

12-06-2015

Practice makes perfect?


Blog

19 september 2017 Mindfactor intensive with the Elite Romanian Youth Squash Players.

From 2nd-4th september I spent time with the Romanian Elite team and their coach George Constanstinescu at the fantastic Infinity Sports Arena in Bucharest. During the weekend we spent 16 hours learning, discussing and training the basic principles of The Mind Factor in Squash. I chatted with the guys yesterday on skype and will be monitering their progress. The plan is to spend another weekend at the end of November with them again for the advanced programme where we will take their knowledge another step forward. 

10 oktober 2016 The team around the game you play

Perhaps playing your game should be seen as a "team game " not an individual sport . Members of the team include :

Imagination , emotional control ,attention , strength , flexibility , reasoning powers ,deduction skills, eye sight , stamina , organizational skills ,

memory ,self-discipline, past experience , self-confidence , training schedule, creativity, determination, self-control , anticipation , mindset , work ethic , equipment, balls , problems to be solved in training and during play and finally ;

the by-product of all of the above , a technique that is flexible and portable .

18 mei 2016 Gefeliciteerd Kenzo!

Kenzo is bijna klaar met zijn 2 jaar bij College of the Desert in California. Een jonge talent die in zijn spel en training verder komt met The Mind Factor.  

14 januari 2016 Concentratie&focus +oefening

Hoor jij iedere  zucht, ieder geluid als je klaar staat je golf swing in te zetten? Heb je zorgen over waar de bal heen gaat als je geslagen hebt?

Hoe belangrijk zijn concentratie en focus voor golf?

Op een recente golf conferentie in de VS werd de volgende vraag gesteld, “Wat zijn de belangrijkste mentale vaardigheden voor golf?” 90% van de 1000 aanwezige leraren en coaches antwoordde: concentratie en focus. Jack Nicklaus zou het er mee eens zijn “ I was blessed with the ability to focus intensely on whatever I’m doing right now, free of distraction and to the exclusion of whatever else might preoccupy me” 

Het ligt dan ook voor de hand dat de ontwikkeling van concentratie en focus een belangrijke onderdeel van golflessen en training moet zijn, is dat zo?

In alle eerlijkheid, hoe veel mensen hebben ooit een les hierin gehad? Hoeveel tijd wordt er tijdens oefenen aan focus of concentratie besteed? De meeste spelers die ik deze vraag voorleg zeggen dat geen of bijna geen tijd in hun training besteed is aan zo’n essentieel aspect van golf.

Wat is concentratie eigenlijk? In zijn uitstekende boek Extraordinary Golf schrijft Fred Shoemaker: Concentration is the ability to focus your attention on that which you choose for as long as you choose!

Klinkt makkelijk genoeg maar concentratie kan je niet forceren of afdwingen, als speler heb je wel het vermogen concentratie te bevorderen en te ondersteunen door het gebruik van mentale en fysieke triggers. Deze triggers moet je wel leren, oefenen en eigen maken(automatiseren). Het goede nieuws is dat deze triggers makkelijker aan te leren zijn dan een spanningsvrije swing!

In iedere fenomenale prestatie zien wij spelers volledig op gaan in hun taak met hun aandacht 100% gericht op wat ze moeten doen. Bijzonder slagen en fantastisch spel gebeuren niet wanneer je afgeleid bent en wanneer negatief, geladen gedachten zich afspelen tussen de oren. Da’s logisch maar hoe vaak zijn wij zelf toch afgeleid, geïrriteerd en negatief terwijl wij weten er niets aan te hebben?

Wat zou het voor je score betekenen als jouw concentratievermogen en focus verbetert met 25%? Wat zou het betekenen in je leven buiten golf?

Concentratie&focus feedback oefening. Deel 1

Plaats een bal op een tee of op de mat met de hoofdletter van de logo boven, goed in je gezichtsveld(T voor Titleist, N voor Nike) Maak halve oefenslagen van de 9 uur positie naar de 3 uur positie terwijl je focust op de hoofdletter. Lukt het om je focus vast te houden? Wanneer dat lukt maak 2 oefenslagen en adresseer de bal, kijk eerst naar een target, dan naar de hoofdletter dan speel de bal met een halve slag. Was je focus even kwalitatief hetzelfde of minder dan bij de oefenslagen? Herhaal dit oefening net zo lang tot je ervaart dan je focus stabiel op dat vaste punt gericht is gedurende de hele halve slag.

Let op dat veranderingen altijd gepaard gaan met ongemak. Neem de tijd voor dit oefening, als het je frustreert neem even pauze, kom tot rust en probeer het nog een keer. Als je iets niet langzaam kan dan zult je het nooit snel kunnen!

24 september 2015 Review“ Ik heb golf (baan)lessen genomen bij Dave en dat is me prima bevallen. Een rustige en relaxte aanpak waarbij je niet de hele tijd het idee hebt op je tenen te moeten lopen. Hij probeert niet, zoals zoveel leraren, van alles en nog wat ineens bij je te veranderen. Elke les ligt het accent op iets anders. En herhalen natuurlijk. Zijn opschrijfboekje is een heel goed idee. Na elke les schrijf je in dat boekje waar je aan moet denken bij je swing, chippen etc. Simpel en effectief. Een aanrader. Speler. Hdc 30
4 augustus 2015 Mind Factor intensive op Crossmoor

Net terug uit America heb ik 2 dagen doorgebracht op Golfbaan Crossmoor voor een Mind Factor intensive. Crossmoor is een heel prettige golfbaan om op te spelen met zeer goede trainingsfaciliteiten. De horeca voorzieningen zijn second to none in golfend Nederland, zeer attent en snelle service. Alleen daarom zou ik snel weer naar Weert afreizen! 

24 juni 2015 Het binnen naar buiten syndroom!

Het binnen naar buiten syndroom!

Wat ik soms tegenkom zijn spelers bij wie weinig swing vertrouwen overgebleven is. Dit ben ik het van-binnen-naar-buiten syndroom gaan noemen. Niet iedereen kan out to in, in to out beweging maken. Het is, voor veel spelers, fysiologisch gezien, een stap te ver.
Vrouwen wordt vaak verweten dat ze niet ver slaan, met meteen er achteraan de opmerking maar ze slaan wel recht! ( alsof ze vals zouden spelen)


Misschien kunnen wij daar iets leren,
Hoe vaak sla je een bal met 100% realistisch vertrouwen? Echt? Een score boven de 50% waag ik te betwijfelen. Steeds speel je daarbij met in je hoofd op-en aanmerkingen over je swing, binnen naar buiten, geen cross-over, zijn mijn polsen goed, linkerarm recht, rechter elleboog naar rechter broekzak, 60% links 40% rechts! Een goed golf swing maken is zo echt lastig. Meer oefenen? Ik denk dat iedereen weet hoe lastig het is om vaste gewoontes te veranderen. Stoppen met roken bijvoorbeeld, of de overgang van je brommer rijbewijs tot auto rijbewijs. Je weet hoe je een voertuig moet besturen maar een auto is heel anders dan een brommer! Stel dat je gevraag zou worden om in een Formula 1 wagen te rijden, ik denk niet dat veel mensen weten hoe dat zou moeten en hoe lang zou het duren voordat je dat zou kunnen automatiseren? Dus moet je een swing aanleren terwijl het niet bij je past of moet je met je pro zoeken naar een swing die effectief is en waarmee je lekker speelt?
Moe Norman, met zijn unieke swing heeft de reputatie om de speler te zijn met de hoogste fairways in regulation ooit. Een mooie quote van Moe “Distance is only a word. I am accuracy-oriented. What good is it if you hit the ball 300 yards into the trees?”

Zijn style was zeker anders, excentriek was hij ook wel. Hij deed wat bij hem paste, heeft nooit golfles gehad, greep zijn club met beide handpalmen, hij ging tegen de heersende golf manieren in, hij durfde anders te zijn dan de meerderheid . Wij willen allemaal uniek zijn maar wie anders doet dan anderen wordt  beschouwd als een rariteit of een gevaar!

Veel van mijn Mind Factor oefeningen zijn anders dan de reguliere oefeningen en gebruiken die op golfbanen te vinden zijn. Om je brein te trainen en je aandacht en perceptie scherp te maken is een andere trainingscontext nodig.

Waar het omgaat in golf is 18 holes spelen in zo weinig mogelijke slagen. Je handicap verlagen zou kunnen betekenen dat je met ijzers van de tee slaat en met een ijzer 7 door de fairway, chippen met een lager ijzer waar mogelijk, rustig en weloverwogen je routines uitvoert zelfs bij een tap-in....zou je dat doen? Ook bij een par 5 waar flightgenoten allemaal met een driver slaan? Misschien word je geplaagd, zie of hoor je dat ze je een beetje gek of irritant vinden. Durf jij het aan consequent en gefocust zo te spelen. Durf je het aan  om je golf brein met The Mind Factor te trainen? Ik zie je dan graag bij mij op de Hoge Dijk voor baanles!

 

24 juni 2015 Mind Factor morning 1 juli a.s.

Beste spelers,

 

er zijn 2 plekken over voor de laatste Mind Factor Morning voor mijn vertrek naar America. 09:30 verzamelen, korte Mind Factor instructie en meteen de baan in voor 9 holes spelen en Mind Factor tip toepassen. Train je brein: de belangrijkste afstand in golf is tussen de oren!