Random blogs

25-04-2015

Top avond met clubleden Golfbaan t'Zelle gehad

26-03-2012

druk,druk!

16-05-2013

Mind Factor Morning 14 mei opnieuw gericht en gezellig


Blog

4 april 2012 

Yips?!

Yips?!

Wat een plezier is het om met mensen te werken die alles al geprobeerd hebben en de wanhoop nabij. Niet dat ik ze dat gunnen maar ik kom het vaak tegen. Zo ook met een client die al een jaar of vijf last had van de yips bij chippen. Hij had "alles aan gedaan"en was zijn plezier kwijt geraakt om golf te spelen. Nieuwe clubs gekocht, diverse golf leraren langs geweest, alles over gelezen, wat hij ook deed niets hielp.

In de baan liet hij zien hoe het met zijn chippen ging, een paar waren redelijk, een paar schoot voorbij de flag en een paar haalde de green niet eens.

Mijn theorie over de yips is dat het komt doordat het bewuste (de wil) in de weg loopt van het sub-bewuste (b.v. ons motorische geheugen). Het is niet te bevaten dat iets waar je goed in bent, ineens niet meer gaat, ook dit veroorzaakt spanning en zo kom je in een vicieuze cirkel. 

Door een paar oefeningen met hem te doen waardoor zijn aandacht werd afgeleid, kon zijn geleerde vaardigheid (chippen) weer onbelemmerd tevoorschijn komen. Zelfs vanaf 20 meter over een bunker lukte weer! Wij zijn er nog niet maar mijn client was blij  en opgelucht met het resultaat. Met huiswerk naar huis gegaan om in de tussentijd aan het werk te blijven. Hij heeft weer perspektief in het golf gekregen en een doel om zijn oude handicap te halen. (hij was 5 slagen omhoog gegaan door de yips) 

Is er iets in jouw spel dat onvoorspelbaar is? Wat moet je doen om vertrouwen te herstellen?