Random blogs

30-03-2015

Mindfactor.nl nu in America!

06-03-2012

Website online

14-01-2016

Concentratie&focus +oefening


Blog

24 juni 2015 

Het binnen naar buiten syndroom!

Het binnen naar buiten syndroom!

Wat ik soms tegenkom zijn spelers bij wie weinig swing vertrouwen overgebleven is. Dit ben ik het van-binnen-naar-buiten syndroom gaan noemen. Niet iedereen kan out to in, in to out beweging maken. Het is, voor veel spelers, fysiologisch gezien, een stap te ver.
Vrouwen wordt vaak verweten dat ze niet ver slaan, met meteen er achteraan de opmerking maar ze slaan wel recht! ( alsof ze vals zouden spelen)


Misschien kunnen wij daar iets leren,
Hoe vaak sla je een bal met 100% realistisch vertrouwen? Echt? Een score boven de 50% waag ik te betwijfelen. Steeds speel je daarbij met in je hoofd op-en aanmerkingen over je swing, binnen naar buiten, geen cross-over, zijn mijn polsen goed, linkerarm recht, rechter elleboog naar rechter broekzak, 60% links 40% rechts! Een goed golf swing maken is zo echt lastig. Meer oefenen? Ik denk dat iedereen weet hoe lastig het is om vaste gewoontes te veranderen. Stoppen met roken bijvoorbeeld, of de overgang van je brommer rijbewijs tot auto rijbewijs. Je weet hoe je een voertuig moet besturen maar een auto is heel anders dan een brommer! Stel dat je gevraag zou worden om in een Formula 1 wagen te rijden, ik denk niet dat veel mensen weten hoe dat zou moeten en hoe lang zou het duren voordat je dat zou kunnen automatiseren? Dus moet je een swing aanleren terwijl het niet bij je past of moet je met je pro zoeken naar een swing die effectief is en waarmee je lekker speelt?
Moe Norman, met zijn unieke swing heeft de reputatie om de speler te zijn met de hoogste fairways in regulation ooit. Een mooie quote van Moe “Distance is only a word. I am accuracy-oriented. What good is it if you hit the ball 300 yards into the trees?”

Zijn style was zeker anders, excentriek was hij ook wel. Hij deed wat bij hem paste, heeft nooit golfles gehad, greep zijn club met beide handpalmen, hij ging tegen de heersende golf manieren in, hij durfde anders te zijn dan de meerderheid . Wij willen allemaal uniek zijn maar wie anders doet dan anderen wordt  beschouwd als een rariteit of een gevaar!

Veel van mijn Mind Factor oefeningen zijn anders dan de reguliere oefeningen en gebruiken die op golfbanen te vinden zijn. Om je brein te trainen en je aandacht en perceptie scherp te maken is een andere trainingscontext nodig.

Waar het omgaat in golf is 18 holes spelen in zo weinig mogelijke slagen. Je handicap verlagen zou kunnen betekenen dat je met ijzers van de tee slaat en met een ijzer 7 door de fairway, chippen met een lager ijzer waar mogelijk, rustig en weloverwogen je routines uitvoert zelfs bij een tap-in....zou je dat doen? Ook bij een par 5 waar flightgenoten allemaal met een driver slaan? Misschien word je geplaagd, zie of hoor je dat ze je een beetje gek of irritant vinden. Durf jij het aan consequent en gefocust zo te spelen. Durf je het aan  om je golf brein met The Mind Factor te trainen? Ik zie je dan graag bij mij op de Hoge Dijk voor baanles!