Random blogs

17-12-2013

Dave met de 4 kwadranten van The Mind Factor voor Pitch&PuttNL

07-03-2012

Good english weather

09-04-2013

Mind Factor Mornings


Blog

14 januari 2016 

Concentratie&focus +oefening

Hoor jij iedere  zucht, ieder geluid als je klaar staat je golf swing in te zetten? Heb je zorgen over waar de bal heen gaat als je geslagen hebt?

Hoe belangrijk zijn concentratie en focus voor golf?

Op een recente golf conferentie in de VS werd de volgende vraag gesteld, “Wat zijn de belangrijkste mentale vaardigheden voor golf?” 90% van de 1000 aanwezige leraren en coaches antwoordde: concentratie en focus. Jack Nicklaus zou het er mee eens zijn “ I was blessed with the ability to focus intensely on whatever I’m doing right now, free of distraction and to the exclusion of whatever else might preoccupy me” 

Het ligt dan ook voor de hand dat de ontwikkeling van concentratie en focus een belangrijke onderdeel van golflessen en training moet zijn, is dat zo?

In alle eerlijkheid, hoe veel mensen hebben ooit een les hierin gehad? Hoeveel tijd wordt er tijdens oefenen aan focus of concentratie besteed? De meeste spelers die ik deze vraag voorleg zeggen dat geen of bijna geen tijd in hun training besteed is aan zo’n essentieel aspect van golf.

Wat is concentratie eigenlijk? In zijn uitstekende boek Extraordinary Golf schrijft Fred Shoemaker: Concentration is the ability to focus your attention on that which you choose for as long as you choose!

Klinkt makkelijk genoeg maar concentratie kan je niet forceren of afdwingen, als speler heb je wel het vermogen concentratie te bevorderen en te ondersteunen door het gebruik van mentale en fysieke triggers. Deze triggers moet je wel leren, oefenen en eigen maken(automatiseren). Het goede nieuws is dat deze triggers makkelijker aan te leren zijn dan een spanningsvrije swing!

In iedere fenomenale prestatie zien wij spelers volledig op gaan in hun taak met hun aandacht 100% gericht op wat ze moeten doen. Bijzonder slagen en fantastisch spel gebeuren niet wanneer je afgeleid bent en wanneer negatief, geladen gedachten zich afspelen tussen de oren. Da’s logisch maar hoe vaak zijn wij zelf toch afgeleid, geïrriteerd en negatief terwijl wij weten er niets aan te hebben?

Wat zou het voor je score betekenen als jouw concentratievermogen en focus verbetert met 25%? Wat zou het betekenen in je leven buiten golf?

Concentratie&focus feedback oefening. Deel 1

Plaats een bal op een tee of op de mat met de hoofdletter van de logo boven, goed in je gezichtsveld(T voor Titleist, N voor Nike) Maak halve oefenslagen van de 9 uur positie naar de 3 uur positie terwijl je focust op de hoofdletter. Lukt het om je focus vast te houden? Wanneer dat lukt maak 2 oefenslagen en adresseer de bal, kijk eerst naar een target, dan naar de hoofdletter dan speel de bal met een halve slag. Was je focus even kwalitatief hetzelfde of minder dan bij de oefenslagen? Herhaal dit oefening net zo lang tot je ervaart dan je focus stabiel op dat vaste punt gericht is gedurende de hele halve slag.

Let op dat veranderingen altijd gepaard gaan met ongemak. Neem de tijd voor dit oefening, als het je frustreert neem even pauze, kom tot rust en probeer het nog een keer. Als je iets niet langzaam kan dan zult je het nooit snel kunnen!